Løsning lagt frem: YS ønsker at Finansforbundet forblir i vår hovedorganisasjon

Finansforbundet har innkalt til ekstraordinært landsmøte 19. desember for å vurdere sitt medlemskap i YS. Finansforbundet oppgir at årsaken er partsforholdet til Finans Norge. YS har nå lagt frem en løsning som sikrer Finansforbundet full råderett over sitt avtaleverk.

- Vi har kommet frem til en løsning som imøtekommer alle bekymringer hos Finansforbundet. Med denne avtalen er de helt fri i sitt avtaleforhold med Finans Norge, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud. YS/NTB Kommunikasjon

For noen uker tilbake ble det kjent at Finansforbundet vurderer medlemskapet i YS. Bakgrunnen var at Finans Norge, som er Finansforbundets motpart på arbeidsgiversiden, ble medlem av NHO i 2022. Finansforbundet har vist til at YS-medlemskapet ville gjøre det vanskelig å videreføre det direkte partsforholdet med arbeidsgiverorganisasjonen. Hovedstyret i YS behandlet saken 5. desember og vedtok en løsning som sikrer Finansforbundet direkte partsforhold og full råderett over sitt avtaleverk. Dette innebærer eierskap og forhandlingsrett på deres avtaler.

– Jeg håper Finansforbundet opprettholder medlemskapet i YS. Vi har nå kommet frem til en løsning som imøtekommer alle bekymringer hos Finansforbundet. Med denne avtalen er de helt fri i sitt avtaleforhold med Finans Norge, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

– Det er både i YS og Finansforbundets interesse at vi holder sammen og viser styrke gjennom samspill. Som YS-medlem vil Finansforbundet fortsatt være representert i alle de viktigste organene i både norsk og internasjonalt arbeidsliv. De vil beholde styrken ved å ha 240 000 kollegaer i ryggen. Og Finansforbundets medlemmer vil nyte godt av et stort og rikholdig fordelsprogram, med betydelige rabatter på huslån, energi, reiser og mye annet, sier Skjæggerud.

YS er Norges eneste hovedorganisasjon som organiserer bredden av yrkesgrupper, er politisk uavhengig og aktive i hele landet. YS har med sine 11 forbund over 240 000 medlemmer. Det siste året har YS hatt sterkt vekst og økt politisk innflytelse. Organisasjonen ledes av Hans-Erik Skjæggerud.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?