Konserntillitsvalgt: - Vil ikke være sand i maskineriet

– Kommer vi tidlig inn i prosessene, kan vi i stedet for å være sand i maskineriet være oljen som gjør at omstillingene går bedre. Vi er opptatt av at det skal gå bra med Schibsted, sa Rune Berge, konserntillitsvalgt for Parat i Schibsted.

Konserntillitsvalgt Rune Berge og HR-leder i Schibsted Mette Krogsrud er enige om at samarbeidet og medbestemmelsen er en suksessfaktor for omstillingene i Schibsted. Foto: Rebecca A. Bjerga

Lill J. Fischer

Sammen med Schibsteds HR—leder Mette Krogstad deltok han på YS-konferansen tirsdag, hvor «Det nye arbeidslivet – medbestemmelse og kompetanse» var tema.

Schibsted er i dag et stort internasjonalt mediekonsern, med røtter tilbake til 1839, da det sto en trykkpresse i Akersgata. Konsernet har mange små og store selskaper fra Aftenposten og Finn, til mindre virksomheter som for eksempel Hjemmelegene.

HR-leder Mette Krogsrud understreket at de tillitsvalgte har vært viktige i den ekstreme utviklingen av Schibsted.

– Vi er verdens mest omstillingsvennlige organisasjon i mediebransjen. Det hadde ikke gått uten samhandling med de tillitsvalgte, sa Krogsrud.

Tre konserntillitsvalgte på heltid

I Schibsted er det tre konserntillitsvalgte som er frikjøpt på heltid, to i Norge og en i Sverige. De tillitsvalgte har kontorer i samme etasje som konsernledelsen.

– Det gir oss mer tid med de tillitsvalgte og mulighet til uformelle samtaler, sa Krogsrud.

Under pandemien har det vært mindre uformelle samtaler, men samtidig enklere å møtes digitalt.

– Er det noe jeg har savnet under pandemien, er det de uformelle samtalene og møtene ved kaffemaskinen. De er viktige for å bygge tillit, sa Berge.

Han understreket imidlertid at det formelle må være på plass, og ga følgende råd til tillitsvalgte.

Deltar i lederforum

I Schibsted har de et utvidet lederforum. Her møtes 350 ledere og forumet er en viktig arena hvor strategiene legges. De konserntillitsvalgte deltar i møtene.

– Vi er til stede og blir hørt. Der ikke alltid vi får igjennom vårt primære standpunkt – men vi påvirker og kan bidra til at omstillingene går glattere. Vi er i en bransje med tøffe omstillinger, da er det viktig med tillit i bunn, sa Berge.

Lill J. Fischer

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?