IA-avtalen og sykelønna temaer i åpningstalen

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud gjorde blant annet rede for YS’ posisjoner i de pågående forhandlingene om IA-avtalen da han åpnet YS-konferansen. Statsminister Jonas Gahr Støre deltar på konferansen senere i dag

Kunstig intelligens er den røde tråden under årets YS-konferanse. YS-lederen tror ny teknologi og kunstig intelligens vil stå sentralt når mangelen på arbeidskraft skal løses. Foto: Øyvind Førland Olsen/Offisersbladet

Liv Hilde Hansen

Webredaktør
  • YS-leder Hans-Erik Skjæggerud åpnet YS-konferansen 2024 ved å fokusere på utfordringene knyttet til arbeidskraftmangel og utenforskap, der 685 000 personer står utenfor arbeidslivet.
  • Han understreket betydningen av yrkesfaglig utdanning for å få flere unge i arbeid, samtidig som han adresserte debatten om sykelønnsordningen og de pågående IA-forhandlingene.
  • Kunstig intelligens er hovedtema på konferansen. Skjæggerud mener teknologien kan bidra positivt til arbeidslivet, men advarte mot algoritmestyrt ledelse og overvåking av ansatte.

    Oppsummeringen er laget av en KI-tjeneste. Innholdet er kvalitetssikret av redaksjonen før publisering.

Så mange som 685 000 personer mellom 20 og 66 år står uten arbeid eller utdanning, ifølge NAV. Det tilsvarer en av fem i yrkesaktiv alder. Av disse er 110 000 mellom 20 og 29 år.

– En tragedie, både for den enkelte som burde jobbet og hatt god og stabil inntekt, men også for bedriftene som går glipp av sårt tiltrengt arbeidskraft, sa YS-leder Hans-Erik Skjæggerud da han åpnet
YS-konferansen tirsdag formiddag.

– Jeg er glad for at regjeringen foreslår å øke bevilgningene til arbeidsmarkedstiltak med 770 millioner. Mye av midlene bør gå til de yngste og lønnstilskudd kombinert med kvalifiserende tiltak på arbeidsplassen. Her behøver vi ikke fler utredninger. Det er bare å sette i gang, sa han.

YS-lederen er opptatt av den yrkesfaglige utdanningen. Den må rustes opp, mener han.

– Mange unge faller ut fordi de ikke orker en akademisk utdanning. En mer praktisk og yrkesfaglig utdanning vil løfte tusenvis av ungdommer ut av utenforskap og inn i produktivt arbeid, argumenterte Skjæggerud.

Høstens thriller: Debatten om sykelønnsordningen og IA-avtalen

– Debatten om sykelønn har blitt høstens arbeidspolitiske thriller, med politiske utspill, møter og konferanser, hemmelige forhandlinger og samtaler på ulike bakrom, sa Skjæggerud.

Forhandlingene om en ny IA-avtale (avtalen om inkluderende arbeidsliv) går tregt og utfallet er uvisst. YS er part og deltar i forhandlingene.

– Vi har gått inn i debatten uten ultimate krav. Sykefravær har bitt seg fast på over syv prosent. Ti millioner dagsverk forsvant bare i annet kvartal i år på grunn av sykdom. Da må man være villig til å diskutere alle tiltak. Det vil YS. Samtidig har vi vært tydelige på at kunnskap må styre valgene, sa han og oppsummerte YS’ standpunkter slik:

• Ingen blir friskere av å bli fattigere: Kutt i økonomiske godtgjørelser under sykdom bidrar til å forlenge sykdom og ikke gjøre folk friske. Derfor avviser YS forslag som går ut på straffe de syke økonomisk.

• Arbeidsgiverne må ta en større del av finansieringen: Hvis arbeidsgiverne får større finansieringsansvar for langtidsfraværet vil de få økt motivasjon til å gjøre mer for å få syke tilbake i jobb. Derfor ber YS arbeidsgiverside ta en større del av finansieringen av langtidsfraværet.

• Forebygging av sykdom fungerer: Derfor ber YS alle arbeidsgivere, i samarbeid med arbeidstakerne, gå gjennom forholdene på arbeidsplassen for å se hva som kan endres for å holde folk på jobb.

– Poenget er at vi må ha kunnskapsbaserte løsninger, ikke enkle, quck-fix-forslag som karensdag og annen straff på sykdom. Det forkludrer debatten og gjør det vanskelig å bli enig, sa YS-lederen.
Senere i dag gjester statsminister Jonas Gahr Støre YS-konferansen. Om han vil besvare spørsmål om de pågående IA-forhandlingene gjenstår å se.

– Vi har gått inn i debatten uten ultimate krav. Sykefravær har bitt seg fast på over syv prosent. Ti millioner dagsverk forsvant bare i annet kvartal i år på grunn av sykdom. Da må man være villig til å diskutere alle tiltak. Det vil YS, i følge Hans-Erik Skjæggerud. Foto: Øyvind Førland Olsen/Offisersbladet

Kunstig intelligens hovedtema på YS-konferansen

Kunstig intelligens er den røde tråden under årets YS-konferanse. Senere i dag blir det innlegg fra flere eksperter på kunstig intelligens, men også diskusjon med spørsmål fra YS-forbundene.
YS-lederen tror ny teknologi og kunstig intelligens vil stå sentralt når mangelen på arbeidskraft skal løses.

– Trivielle oppgaver som før trengte mange arbeidstakere kan gjøres av maskiner. Da får vi frigjort varme hender og kloke hoder til viktigere arbeidsoppgaver, sa Skjæggerud.

Han tror også teknologien vil være avgjørende i det grønne skiftet og at vi må spille på lag med ny teknologi.

– Jeg er teknologioptimist, men teknologien må utvikles for og med arbeidstakerne. Trepartssamarbeidet er avgjørende for at alle kan ta del i utviklingen. Det må være balanse mellom et fleksibelt arbeidsmarked og et velfungerende sikkerhetsnett. YS krever at de tillitsvalgte involveres tidlig og systematisk når ny teknologi og digitale strategier skal innøres, sa Skjæggerud.

Han er bekymret for algoritmestyrt ledelse og bruken av såkalt “boss ware” – digitale programmer som overvåker og administrerer ansatte og utfører lederoppgaver: Fordeling av arbeidsoppgaver, instruksjon om hvordan oppgaven skal utføres, fastsetting av arbeidstid, evalueringer av den ansatte, tildeling av fordeler eller negative reaksjoner og utvelgelse i ansettelsesprosesser.

– Kunstig intelligens må kontrolleres av mennesker, konkluderte YS-lederen.

Liv Hilde Hansen

Webredaktør
Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?