YS-kongressen er i gang 

– Vi er sterkere sammen enn hver for oss. Det har jeg alltid hatt stor tro på gjennom mine 25 år som tillitsvalgt, sa Erik Kollerud da han åpnet kongressen. I morgen ettermiddag forlater han posten som YS-leder.

At så få melder seg inn i en fagforening har bekymret avtroppende YS-leder Erik Kollerud lenge. Selv iherdig innsats fra fagbevegelsen ser ikke ut til å hjelpe, mener han. Foto: NTB Kommunikasjon/Thomas Brun

– Kjære kongress, kjære venner! Dere har mye å jobbe med de neste årene. Kjedelig blir det i alle fall ikke, sa Kollerud. 

Onsdag ettermiddag gjennomføres det valg på ny YS-leder. Da har Erik Kollerud sittet som øverste leder av YS i fire år. 

– Jeg er glad for at vi kan presentere ambisiøse planer for utviklingen av YS i den kommende kongressperioden, lovet Kollerud.

Varsler en rekke store utfordringer for YS

– Vi trenger en politikk tilpasset fremtiden. Vi trenger enda mer og tettere samarbeid, enda bedre ressursutnyttelse og enda bedre medlemstilbud. Vi trenger også å gjennomføre organisasjonsutvikling på områder som teigdeling, grensedragning, revitalisering av ungarbeidet og YS Fordel, for å nevne noe av det som nå foreslås for kongressen, påpekte han.

– Dere som sitter her og skal overta stafettpinnen vil møte en rekke store utfordringer. Noen av dem står vi allerede midt oppe i. Noen vet vi kommer, sa Kollerud og listet opp:

  • Kimakrisen 
  • Russlands angrep på Ukraina.
  • Raskt stigende priser på mat og strøm.
  • Faren for økende ledighet de neste årene.
  • Strammere offentlige budsjetter.
– Dere som sitter her og skal overta stafettpinnen vil møte en rekke store utfordringer, spådde YS-leder Erik Kollerud da han åpnet kongressen tirsdag 25. oktober. Foto: NTB Kommunikasjon/Thomas Brun

Advarer mot lav organisasjonsgrad

– Jeg er overbevist om at vi ikke klarer å møte disse utfordringene på en god måte, uten enda sterkere fagforeninger, sterkere partssamarbeid og sterkere YS, mente Kollerud. 

At så få melder seg inn i en fagforening har bekymret den avtroppende YS-lederen lenge. Selv iherdig innsats fra fagbevgeslen ser ikke ut til å hjelpe, mener han. 

– I dag står over halvparten av norske arbeidstakere utenfor det organiserte arbeidslivet. Noen gjør det på bakgrunn av et bevisst valg, og andre på grunn av uvitenhet, sa Kollerud. 

– YS Arbeidslivsbarometer viser at tillitsvalgte opplever synkende respekt fra ledelsen. Fortsetter dette vil færre bli tillitsvalgte. Tillitsvalgte er gullet vårt, og uten tillitsvalgte lokalt er det ingen samarbeidsmodell, sa Kollerud.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?