Krever utbyttestopp

En rekke virksomheter har store økonomiske problemer på grunn av koronakrisen. Nå krever YS at bedrifter som mottar offentlig hjelp, eller permitterer ansatte ikke tar ut utbytte.

YS-leder Erik Kollerud står utenfor et bygg med mange små vinduer.
YS-leder Erik Kollerud. Foto: Liv Hilde Hansen

– Vi ønsker et sterkt og godt næringsliv også etter at kronakrisen er over. Derfor har vi støttet regjeringens tiltakspakker til næringslivet. Men i denne situasjonen må alle bidra. Når fellesskapet og de ansatte bidrar til å redde bedriftene, må bedriftseierne gjøre det samme. Vi krever at virksomhetene som mottar offentlig hjelp ikke betaler ut utbytte og bonus i 2020. Dette bør også stilles som vilkår fra myndighetenes side, sier YS-leder Erik Kollerud.

– Samtidig har vi endret permitteringsreglene for å avlaste virksomhetene ved at staten overtar kostnadene på et mye tidligere tidspunkt enn før. Det støtter vi fullt ut, men disse bedriftene må også avstå fra utbytte. Dette er en dugnad, og da må alle bidra, sier YS-lederen.

– Vi oppfordrer norske banker og forsikringsselskaper til å revurdere størrelsen på de planlagte utdelingene til eierne slik situasjonen er nå, sier leder i Finansforbundet (YS), Vigdis Mathisen. 

Ber finansnæringen vise utbyttemoderasjon

Ifølge kvartalsrapportene er det foreslått 18 milliarder kroner i utbytte fra de seks største bankene.

– Norsk finansnæring er solid, og det trenger kundene i den situasjonen vi står i og har foran oss. Vi oppfordrer bedriftene i finans til å være seg bevisst sitt samfunnsansvar ved å føre en utbyttepolitikk som bidrar til trygge arbeidsplasser og investeringer, sier Mathisen.

Finansforbundet har 32 000 medlemmer i finans og IT. Forbundet er tilsluttet YS.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?