Flere av Norges største bedrifter vil dele kompetanse

YS, NHO og store selskaper som Telenor, DNB, Posten og NorgesGruppen går nå sammen om en dugnad for kompetansepåfyll til permitterte og arbeidsledige.

Businesspeople using technologies at modern office lobby
Illustrasjon: Maskot

Delingsdugnaden går ut på at bedriftene åpner opp sine interne læringsressurser gratis for personer som står uten jobb, grunnet den pågående koronakrisen.

Læringsressursene som tilbys er alt fra webinarer til mer omfattende kurs. Kursene omfatter en rekke kompetanseområder, men mange har spesielt fokus på digital kompetanse.

– Allerede før koronakrisen traff oss var store deler av arbeidslivet i kraftig omstilling. Nå har Norge i tillegg flere hundre tusen ledige og permitterte. Da er det enda viktigere å gjøre kompetansehevende tiltak tilgjengelig for enda flere. At store bedrifter nå bidrar til dette er meget positivt, sier YS-leder Erik Kollerud.

NHO-sjefen oppfordrer alle til å bli med i delingsdugnaden.

– Tiden er inne for at alle som kan bidrar til å styrke kompetansen til den norske arbeidsstokken på best mulig måte. Vi oppfordrer norske selskaper og organisasjoner som har mulighet til det å bli med på delingsdugnaden, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

Læringsressursene som stilles til rådighet brukes i det daglige til å bygge kompetanse internt i de ulike virksomhetene. Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) er positiv til tiltaket:

– Det er veldig bra at næringslivet stiller egne ressurser til disposisjon for fellesskapet. Det gir folk flere ben å stå på i vanskelige tider. Behovet for livslang læring og kompetanseheving i arbeidslivet var stort før koronakrisen og er forsterket nå. Delingsdugnaden næringslivet byr opp til er et godt initiativ og et godt bidrag til nettopp dette, sier Asheim.

Bedrifter og organisasjoner som til nå har stilt seg bak delingsdugnaden er YS, NHO, Telenor, Posten, DNB, NorgesGruppen, Digital Norway, Skanska, ManpowerGroup, NITO og Negotia. Telenor har allerede gjort et utvalg av sine interne læringsprogrammer tilgjengelige.

– Vi tror dette er kompetanse stadig flere arbeidsgivere vil søke etter fremover, og dermed ressurser som kan komme mange permitterte og arbeidsledige til gode. Som selskap er vår ambisjon å styrke samfunnet rundt oss. Denne dugnaden støtter vi derfor helt og holdent. Vi oppfordrer alle som kan det om å bli med, sier konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?