Permitterte bør få kompensert lønna fullt ut, mener YS

Regjeringen reagerer raskt med smitteverntiltak, men er ikke like rask med å sette i gang tiltak for å kompensere for konsekvensene av dem, fastslår Hans-Erik Skjæggerud, nestleder i YS.

 

Portrett av YS
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud. Foto: NTB Kommunikasjon

For tredje gang er ansatte i varehandelen permittert som følge av koronapandemien. I mars i fjor stilte staten raskt opp for de permitterte, med 18 dagers full lønnskompensasjon – i tillegg til arbeidsgivers to dager, skriver avisa Klassekampen.

Hele Oslo og Viken, samt en rekke kommuner over hele landet er nedstengt, men ordningene fra i fjor er borte. Det vil YS gjøre noe med.

– Det som skjer nå, er så dramatisk at de permitterte bør å kompensert lønna fullt ut hele perioden staten har stengt ned arbeidsplassene deres, påpeker Skjæggerud. 

Den siste nedstengingen av butikker i Viken blir ikke synlig på Navs statistikker før uken før påske, men det finnes andre anslag. Mellom 34.000 og 39.000 nye arbeidstakere er forhindret fra å dra på jobb, i følge arbeidsgiverorganisasjonen Virke. 

Noen bransjer blir rammet igjen og igjen

Snittlønna for en butikkmedarbeider i 2020 var 405 000 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå. Som korona-permittert får de rundt 75 prosent av dette, 25.458 kroner i måneden før skatt. 

– Det er ikke sånn at hele arbeidslivet har blitt rammet hardt hele veien. Det er noen spesielle bransjer som blir rammet igjen og igjen, sier Skjæggerud.

– Å få redusert inntekten rammer ikke bare enkeltpersoner, men familie og barn. Det vil uunngåelig føre til forskjeller, sier han.

YS: – Kompensasjon av arbeidsgivers lønnsplikt må være målrettet

På spørsmål om den utvide lønnskompensasjonen bør gjelde alle permitterte, svarer Skjæggerud at YS i utgangspunktet vil rette ordningen mot arbeidsplasser som er tvangsstengt, men at det i praksis blir vanskelig å holde andre permitterte utenfor  ordningen.

YS har forståelse for at bedriftene, som tvinges til å stenge ned, får redusert sin lønnspliktperiode fra ti til to dager, eller kompenseres på andre måter. 

– Det er viktig at kompensasjon av arbeidsgivers lønnsplikt er målrettet for å hindre at virksomheter som ikke er omfattet av nedstengingen benytter seg av dette, sier Skjæggerud til Klassekampen. 

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?