Norsk Tollerforbund og YS om narkoflommen i Oslo Havn:  - Krever midler i revidert nasjonalbudsjett 

Karin Tanderø Schaug, leder i Norsk Tollerforbund (YS) slår alarm om sikkerheten i Oslo havn. – Dette går ikke lenger. Nå må regjeringen ta grep, sier hun. Også YS-lederen mener det må en kraftig budsjettøkning på bordet.

Karin Tanderø Schaug, leder i Norsk Tollerforbund (YS), mener Tolletaten må styrkes, og at det haster. Hun får full støtte av YS-leder Hans-Erik Skjæggerud, som mener mer penger må på bordet allerede i revidert statsbudsjett i mai. Foto: Liv Hilde Hansen

Karin Tanderø Schaug, leder i Norsk Tollerforbund (YS), har lenge advart om at kontrollen i Oslo havn ikke er god nok:

- Vi mangler både tollere, utstyr og kontroll-lokaler for å kunne følge opp de enorme volumene som passerer grensene våre hver dag, sier Tanderø Schaug.

I fjor ble det gjort store beslag av kokain i Bamas anlegg i Groruddalen. Kokainen ble funnet blant bananer som kom fra Sør-Amerika og via Europa – via Oslo havn.

Konserndirektør i Bama, Pia Gulbrandsen, er redd for sikkerheten til de ansatte i Bama, i følge VG.

Tollerne og Bama slår alarm om Oslo Havn: – Dette går ikke lenger (vg.no) 

YS-lederen: – Regjeringen må bevilge mer penger i revidert nasjonalbudsjett

– Skal vi bekjempe den organiserte kriminaliteten og den flommen av narkotika som kommer inn til landet må regjeringen bevilge mer penger til Tolletaten, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

- Det har regjeringen anledning til å gjøre i revidert nasjonalbudsjett, som legges frem 14. mai, mener han.

Tidligere i vår var YS-lederen med Norsk Tollerforbund på kontroll nettopp i Oslo havn, og fikk se hvordan de ansatte jobber når godset kjøres i land.

- Tollerne som er på vakt gjør en fantastisk innsats, enten det er med hjelp av en mobil skanner som kontrollerer vogntogene, med hunder, eller på andre måter. Problemet er at Tolletaten ikke har ressurser til å kontrollere mer enn en brøkdel av det som burde vært sjekket ved ankomst til for eksempel Oslo havn.

– Og at Bama er bekymret for sikkerheten til de ansatte, det skjønner jeg godt med tanke på de kriminelle nettverkene og den utviklingen vi ser nå, sier han.

Tolletaten har bare fem slike mobile skannere. De skal dekke hele landet, og brukes til å undersøke vogntog som passer grensene. Foto: Liv Hilde Hansen

Trenger penger til både folk og utstyr

Norsk Tollerforbund etterlyser midler til å:

  • Ansette flere tollere
  • Betale for overtid og arbeid på røde dager
  • Finansiere flere mobile skannere
  • Vedlikeholde utstyr
  • Finansiere lokaler som egner seg til å gjennomføre kontroll
  • Kjøpe inn fartøy (båter)

– Oslo havn mottar enorme mengder med varer. Slik situasjonen er nå, får vi ikke gjort jobben vår ordentlig, sier Schaug, og mener det må på plass rundt 500 nye årsverk.

– Vi hele tiden gjøre knallharde prioriteringer. Tolletaten har fem mobile skannere som skal dekke hele landet. Vi kontrollerer så mye vi kan, men det sier seg selv at mye glipper mellom fingrene på oss, sier hun.

Tollerne er spydspiss i kampen mot gjengkriminalitet

– Mye av gjengkriminaliteten i Norge er knyttet til narkotikasmugling. Dersom politikerne mener alvor med at gjengkriminaliteten skal knuses og at vi skal hindre såkalte “svenske tilstander”, må våre tollere få midlene de trenger, sier YS-lederen.

– Nå må Stortinget samle seg om en betydelig økning i bevilgningene til Tolletaten, advarer Skjæggerud.

Mandag morgen møtte Karin Tanderø Schaug finansminister Trygve Slagsvold Vedum og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenne til debatt i Politisk kvarter: Aldri har norske tollere beslaglagt mer våpen og narkotika. Samtidig øker volden, og lørdag ble enda en ung mann skutt i Oslo. Er det fortsatt mulig å stanse utviklingen før vi blir som Sverige?

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?