Det var også på denne dagen Parisavtalen ble signert i 2016; I dag er det fem år siden verdens land ble enige om å begrense global oppvarming til 1,5 grader. Gjennom Parisavtalen ble også prinsippet om rettferdig omstilling befestet i internasjonal klimapolitikk.
Arbeidstakernes kompetanse er avgjørende
I anledning Earth Day 2021 har den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO løftet fram betydningen av kunnskap og kompetanse for å møte klimaendringene.
Overgangen til et lavutslippssamfunn vil kreve enorm omstilling i arbeidslivet.
YS-leder Erik Kollerud mener arbeidstakernes kompetanse er en nøkkelfaktor for å lykkes med grønn omstilling:
– Skal vi klare å redusere utslippene våre raskt nok, må vi sørge for at arbeidstakernes kompetanse kartlegges og oppdateres i tråd med behovene i framtiden. For YS er det et viktig krav at det avsettes tilstrekkelig tid for den enkelte arbeidstaker til kompetanseutvikling i arbeidstiden, sier han.
Fagbevegelsen må være involvert i klimapolitikken
ILO (Den internasjonale arbeidsorganisasjonen) fremhever også betydningen av trepartssamarbeidet for å sikre kompetanseheving, og at lønns- og arbeidsvilkår blir ivaretatt i overgangen til et klimanøytralt samfunn.
Parisavtalen befester prinsippet om rettferdig omstilling, som har vært et sentralt krav fra internasjonal fagbevegelse.
YS-leder Erik Kollerud mener partene i arbeidslivet bør involveres tettere i klimapolitikken, også i Norge.
– YS mener at fagbevegelsen skal involveres tettere i utformingen av klimapolitikken. Den grønne omstillingen vil føre til store endringer i arbeidslivet. Vi vet fra tidligere omstillingsprosesser at medvirkning og involvering er nøkkelfaktorer for å lykkes, sier han.
ILOs uttalelse i anledning Earth Day 2021
Organisasjonen for arbeidstakerorganisasjoner i Europa, ETUC, har laget en guide til hvordan man kan involvere fagbevegelsen i grønn omstilling.