YS vil ikke bruke Wizz Air

Hovedstyret i YS har vedtatt å avstå fra å bruke Wizz Air. – Retten til å organisere seg er helt grunnleggende i norsk arbeidsliv. Så lenge Wizz Air ikke tillater fagforeninger, kommer ingen av YS’ ansatte eller tillitsvalgte til å fly med selskapet, sier YS-leder Erik Kollerud.

Portett av YS-leder Erik Kollerud mot orange bakgrunn.
YS-leder Erik Kollerud. Foto: NTB Kommunikasjon

Direktør i Wizz Air, József Váradi, uttaler at det er uaktuelt å inngå tariffavtaler med fagforeninger ved etablering av innenriksruter i Norge: “Vi er et flyselskap uten fagforeninger2, sier Váradi til Aftenposten. Senere har han uttalt at andre flyselskaper er “okkupert av fagforeninger”.

– Uttalelsene viser en total mangel på forståelse og respekt for den norske arbeidslivsmodellen. Det siste norsk luftfart trenger akkurat nå, er en useriøs aktør. Derfor ønsker vi å sende et såpass sterkt signal. Vi oppfordrer også medlemmene våre og alle andre til å bruke flyselskaper med tariffavtale, sier YS-lederen.

YS har lenge advart mot selskaper som Wizz Air.

Statsminister Erna Solberg og arbeids- og sosialminister Henrik Asheim har også gått hardt ut mot selskapet.

Flere YS-forbund har vedtatt at de avstår fra å bruke Wizz Air.

Yrkestrafikkforbundet vil ikke bruke Wizz Air.
Finansforbundet velger bort Wizz Air.
Deltas hovedstyre vil ikke bruke Wizz Air.

– Vi forventer at Wizz Air følger de spillereglene som gjelder. Hvis ikke, har de ikke noe i Norge å gjøre, sier YS-lederen.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?