Pangstart for Yrkesfagenes år

Det var høy stemning og fullsatt sal da Yrkesfagenes år ble sparket i gang i Trondheim, med Lerkendal fotballstadion vegg i vegg. Uten fotball, men med mye entusiasme deltok YS sammen med andre representanter fra partene i arbeidslivet, Kunnskapsdepartementet, regjeringen og ikke minst elever og lærlinger fra hele landet. 2018 skal bli året der yrkesfagene står i sentrum.

Janne Handrum var ambassadør for kampanjen Yrkesfagenes år 2018
Bente Søgaard . Foto: Erik Norrud

Bente Søgaard

Seniorrådgiver

– Fagbrev er mer etterspurt enn mastergrad, og vi trenger mestere like mye som mastere, sa statssekretær Atle Simonsen i sin hilsningstale.

– Vi trenger ikke flere folk i dress, men flere i kjeledress, sa han til lett humring fra salen.

Yrkesfagenes år 2018 er en omdømmekampanje på nett og i sosiale medier, der aktiviteter knyttet til yrkesopplæring og arbeidslivet skal synliggjøres.

Kampanjen skal gi økt innsikt om yrkesfag og arbeidsliv, øke unges interesse for yrkesfaglige utdanningsvalg og karrierer, samt å øke antall lærebedrifter og læreplasser.

– Ikke hør på foreldre eller venner, men tenk på deg selv

De som best kan fronte yrkesfagene og vise at yrkesfaglig utdanning er et godt utdanningsvalg, er lærlinger og unge fagarbeidere. Derfor har kampanjen knyttet til seg ambassadører som gjennom sosiale medier og på ulike arrangementer i løpet av året, skal fortelle sine historier.

WorldSkills Norway er ansvarlig for kampanjen i samarbeid med partene i arbeidslivet. Partene har kommet med forslag til gode ambassadører og faddere til kampanjen.

Janne Handrum er en av de YS har foreslått.

– Jeg valgte elektro på Vg1 i protest mot rådgiverens anbefalinger for utdanningsvalg og gutta i klassen sine holdninger til hva som er “riktige” valg for jenter, sa Janne Handrum da hun sammen med tre andre ambassadører ble intervjuet av hovedambassadør for kampanjeåret Marco Elsafadi på scenen under åpningen av Yrkesfagenes år 2018.

Janne Handrum er til daglig læring hos AIM Norway i flysystemmekanikerfaget, etter at hun valgte flyfag på Vg2.

– Når du skal velge utdanning må du tenk på deg selv og hva du selv ønsker å jobbe med. Ikke hør på foreldre eller venner, sier Janne Handrum.

– Det er veldig lurt å velge yrkesfag fordi du kan jobbe og tjene penger i læretiden, og du har større sjanse for å få deg jobb med et fagbrev enn med studiekompetanse.

Dette synspunktet deler hun med YS. Altfor mange ungdommer velger studieforberedende fordi de feilaktig er blitt fortalt at de da har alle muligheter åpne videre i livet. Det er ved å velge yrkesfag alle mulighetene ligger der. Da får du både en fagutdanning som er etterspurt i arbeidslivet, og du har rett til påbygg for studiekompetanse hvis det senere i livet skulle være ønskelig med videre utdanning.

F.v.: Elisabeth Lange, sekretariatsleder i WorldSkills Norway og Bente Søgaard, seniorrådgiver i YS, peker på et skilt der det står «Vi trenger deg som velger yrkesfag»
F.v.: Elisabeth Lange, sekretariatsleder i WorldSkills Norway og Bente Søgaard, seniorrådgiver i YS

Flest arbeidsledige blant de som bare har grunnskole eller studieforberedende

YS er bekymret for alle de som presser seg gjennom tre år med teori på videregående, og som etter å ha brukt opp retten sin til videregående opplæring enten ikke orker å studere videre, eller har for svake karakterer til å komme inn på universitet eller høyskole.

Den høyeste andelen arbeidsledige finner vi blant de med kun grunnskole og de med videregående studieforberedende. I følge framskrivninger fra SSB er dette en trend som vil vedvare også i framtida.

Det er imidlertid avgjørende at vi fortsetter å arbeide for flere læreplasser slik at de som velger yrkesfag blir sikret muligheten til å fullføre fagutdanningen sin. Dette vil også redusere frafallet for de som velger en yrkesfaglig utdanning.

Hæsjtaggene som gjelder for Yrkesfagenes år 2018 er: #yrkesfag #mittyrkesfag #yrkesfagenesår

Bente Søgaard . Foto: Erik Norrud

Bente Søgaard

Seniorrådgiver
Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?