– Vi må ta konsekvensen av det vi tror blir morgendagens arbeidsliv. Vi er ikke negative til nye måter å organisere arbeidslivet på, men vi har ansvar for å ta vare på et trygt arbeidsliv, sier YS-leder Jorunn Berland til Klassekampen.
– Hvis vi ikke tar denne problemstillingen på alvor, er jeg overbevist om at trepartssamarbeidet utfordres på en måte ingen av oss ønsker.
Det tradisjonelle arbeidslivet utfordres på flere måter
– Det er ikke bare delingsøkonomien som utfordrer måten arbeidslivet er regulert på i dag. Globalisering, nye forretningsmodeller, teknologisk utvikling og automatisering gjør at det er et behov for en helhetlig gjennomgang av lovverket, mener Berland.
– Innovasjon og teknologisk utvikling er nødvendig, men; nye forretningsmodeller, uten klare arbeidstaker- og arbeidsgiverforhold, vil utfordre den norske arbeidslivsmodellen.
Dårlig samsvar mellom dagens lovverk og det moderne arbeidslivet
YS mener en bør spørre seg om den måten arbeidslivet er regulert på i dag vil ivareta arbeidstakerne godt nok i fremtiden? Og er det samsvar mellom dagens lovverk og utviklingen av arbeidslivet?
– Hvem skal betraktes som ordinært ansatte? Hvordan skal vi sikre rettigheten til de som ikke kan ansees som ansatte? Hvis en Ubersjåfør for eksempel ikke skal betraktes som «ansatt i Uber», er det likevel mulig å sikre vedkommende rett til ferie, feriepenger, sykepenger og pensjon. Det bør også vurderes om andre reguleringer bør gjelde, som for eksempel arbeidstid, sier Berland.
YS mener arbeidsgiver- og arbeidstakerbegrepet må gjøres klarere
YS anbefaler at det settes i gang et arbeid for å klargjøre arbeidsgiver- og arbeidstakerbegrepet. Dette er viktig fordi mesteparten av de ansattes rettigheter er knyttet til selve ansettelsesforholdet.
- YS mener det bør nedsettes et lovutvalg som må vurdere begrepsapparatet i arbeidsmiljøloven. Dette ble ikke godt nok belyst av Delingsøkonomiutvalget.
- HMS-konsekvenser i delingsøkonomien må utredes. Er det behov for å endre eller presisere dagens regelverk?
- Er det behov for å avklare spørsmål knyttet til sosiale ordninger, som pensjon- og trygd inn i det moderne arbeidslivet?
– Alle arbeidstakere og oppdragstakere bør kunne organisere seg og forhandle kollektivt, også når motparten ikke er en arbeidsgiver i tradisjonell forstand, sier Berland.