Sirkulær økonomi handler om å bevege seg bort fra ideen om en økonomi basert på bruk og kast. I en sirkulær økonomi skal ressursene utnyttes bedre og forbruket minskes. En sirkulær økonomi vil kunne skape 600 000 nye arbeidsplasser i Europa, i følge EU.
– Hvorfor er fagbevegelsen opptatt av sirkulær økonomi, vil noen kanskje spørre seg. Svaret er at YS i mange år har vært opptatt av å utvikle arbeidsplassene i en mer bærekraftig retning. Vi ønsker trygge, solide og konkurransedyktige arbeidsplasser, i et samfunn som er i balanse med naturens tåleevne, sier YS-leder Jorunn Berland.
– Å bevege oss mot en mer sirkulær økonomi vil være et viktig bidrag til å omstille dagens arbeids- og næringsliv. Dessuten kan den sirkulære økonomien skape flere arbeidsplasser, mener Berland.
– Det handler ikke bare om gjenbruk og resirkulering. Det er minst like viktig å tenke nytt om hvordan produktene skal produseres helt fra begynnelsen av. Her fins det et spennende handlingsrom for innovasjon og gründervirksomhet, påpeker YS-lederen.