Erlend Wiborg, som er nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener politikerne burde gått enda lenger da de endret bestemmelsene i arbeidsmiljøloven for to år siden.
– Vi gjorde som kjent moderate justeringer i arbeidsmiljøloven. Vi burde gått enda lenger på noen av endringene. Familiemønstrene endrer seg. Mange har delt omsorg for barna. Man burde kunne jobbet mer de ukene man ikke har barna, og mindre når man har barna, sa Wiborg.
– Da dere endret arbeidsmiljøloven åpnet dere for økt bruk av midlertidige stillinger. Det har ikke holdt seg, viser forskjellig forskning. Er FrP villige til å reversere dette, spurte en ansatt i ett av YS-forbundene.
– Fremskrittspartiet er alltid villige til å revurdere våre standpunkter hvis vi møter gode argumenter. Det er alt for tidlig å se på hvilke konsekvenser disse endringene i arbeidsmiljøloven ha hatt, svarte Wiborg.
Sveinung Rotevatn, som er Venstres medlem av arbeids- og sosialkomiteen, tilkjennega en noe annen holdning da han møtte YS forrige uke. Også Rotevatn forsvarte endringene i arbeidsmiljøloven, men sa også at det er mulig man vil se på dette på nytt etter stortingsvalget:
– Det er mulig det kommer en ny runde på dette, at vi evaluerer endringene i neste stortingsperiode, opplyste Rotevatn da han besøkte YS 16. mai.
Mener politikerne bør blande seg minst mulig i mange ting
Wiborg benyttet også anledningen under frokostmøtet hos YS til å framsnakke ideen om en nasjonal minstelønn. Det skal etter Wiborgs syn forhindre at arbeidstakere fra EØS-land blir utnyttet på det norske arbeidsmarkedet.
– FrP har troen på markedet. Politikerne bør blande seg minst mulig i mange ting, sa Wiborg, men mener det offentlige fortsatt bør sette det han kalte en «grunnplanke».
– Hvordan ivaretar vi de som ikke er organisert, lurte Wiborg og svarte slik på sitt eget spørsmål:
– Halvparten av norske arbeidstakere er ikke organisert. Av dem er det mange som hadde hatt behov for den tryggheten en organisasjon gir. Frp er tilhenger av minstelønn. Minstelønn er en grunnplanke, og så kan man forhandle oppe på dette.
Minstelønn er en grunnplanke, og så kan man forhandle oppe på dette.
I følge Wiborg kan mangel på norskkunnskaper bidra til at EØS-borgere blir lurt når de kommer til Norge på jakt etter jobb. Kan du ikke norsk kan du heller ikke lese deg opp på hvilke rettigheter du har på arbeidsmarkedet.
– Det er enklere å forklare hva du har krav på med en minstelønn, argumenterte han.
Disse politikerne spiser frokost med YS i vår
Hva vil de ulike partiene med norsk arbeidsliv? Som et oppspill til høstens stortingsvalg har YS invitert samtlige partier på frokostmøter med tillitsvalgte og ansatte.
Til nå har Sveinung Rotevatn fra Venstre, Une Aina Bastholm (Miljøpartiet De Grønne) og Erlend Wiborg (Fremskrittspartiet) deltatt på frokostmøtene hos YS.
- Allerede neste uke, onsdag 31. mai kan du møte Høyres Arve Kambe.
- 7. juni SVs nestleder Kirsti Bergstø.
- 8. juni: Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad.
- 14. juni Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Frokosten serveres fra 08.15, er åpen for alle og holdes i YS’ kantine i Lakkegata 23.