YS krever trygghet for alle som er pålagt øvelser

Regjeringen vil gi ansatte i kriminalomsorgen erstatning for skader under øvelse. Det er positivt, men YS krever trygghet for alle yrkesgrupper.

YS' politiske ledelse på besøk i Oslo Fengsel for å gjøre seg kjent med forholdene i kriminalomsorgen. F.v. YS-leder Hans-Erik Skjæggerud, YS' nestleder Lizzie Ruud Thorkildsen, Tor Erik Larsen, forbundsleder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund (YS) og direktør ved Oslo Fengsel, Nils Leyell Finstad. Foto: NTB Kommunikasjon/Thomas Brun

Fredag la regjeringen frem et lovforslag om å gi ansatte i kriminalomsorgen rett til full erstatning for skader som oppstår under pålagt organisert trening og øvelse.

– Dette er et betydelig gjennomslag for oss i YS og våre medlemmer i Kriminalomsorgens Yrkesforbund. Vi har slåss for dette i mange år, og roser derfor regjeringen for dagens vedtak, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

– Men det er mange andre yrkesgrupper som er svært viktige i vår totalberedskap og som øver jevnlig. For disse har man ikke en slik ordning. Det betyr at dersom du er ambulansearbeider, toller eller brannkonstabel og blir skadet under en pålagt øvelse får du ikke erstatning. Det er uholdbart. Vi krever derfor at den ordningen som kriminalomsorgen fikk i dag, og som politiet har fra før, skal gjelde alle yrkesgrupper som er pålagt øvelser på farlige situasjoner, sier Skjæggerud.

YS har de siste årene satt fokus på totalberedskap og samfunnssikkerhet. Mange yrkesgrupper er helt avgjørende i arbeidet med å sikre Norge. Det er et stort behov for at disse gruppene driver med jevnlige øvelser for å kunne takle utfordringer og kriser som kan komme.

– Det er menneskene som er viktigst i vår totalberedskap. Yrkesskadeordningen må dekke skader under pålagt trening for alle yrkesgrupper som har pålagt øvelse og trening på farlige situasjoner som del av sitt yrke, sier Skjæggerud.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?