YS' likestillingspris 2017

I 2017 mottok Bård Stensli YS’ likestillingspris. – Gjennom 25 år som åpen homofil i politiet har Bård satt dype spor av respekt, raushet og inkludering, sa YS-leder Jorunn Berland under tildelingen.

– Tusen takk! Jeg blir litt overveldet. Og veldig rørt. Det er helt fantastisk at jeg er valgt til å få denne prisen, sa Bård Stensli da han mottok YS’ likestillingspris under YS-konferansen i 2017.

Likestillingsprisen gikk til politioverbetjent Bård Stensli i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for arbeidet han har gjort for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i politiet.

– Årets pris og prisvinneren er tydeligvis godt mottatt i mange kretser. Det bekreftes av alle de meldinger og innspill jeg har fått, etter at det ble kjent i helgen hvem prisvinneren er. Medias interesse har også vært stor denne gangen – større enn hva vi er vant til. Lykke til med det videre arbeidet, et veldig viktig arbeid, sa YS-leder Jorunn Berland da hun overrakte ut prisen.

Dette var juryens begrunnelse

«Bård Stensli har gjennom mange år gjort en uvurderlig innsats ved å gi homofile i norsk politi et ansikt og en stemme. Stensli jobber i dag som politioverbetjent i PST og har mange års erfaring fra ulike avdelinger i politiet. Han stod selv frem som homofil i 1992 og har i alle år poengtert viktigheten av å vise at politiet har homofile og lesbiske i egne rekker.

Stensli har jobbet mot hatkriminalitet på alle arenaer (“Rosa kompetanse justis”, mangfoldskonferansen etc), han har vært aktiv pådriver for politiets deltakelse i Europride, han har kjempet for å få LHBT og hatkriminalitet inn som tema på Politihøyskolen og han har frontet saken i media.

Bård Stensli har jobbet grundig og systematisk over lang tid med et tema som kan oppleves utfordrende. Innsatsen hans har vært langt mer enn en kamp for mangfold og inkludering i personalpolitikken; han har vært med på å endre politiet. Det er bare 45 år siden norsk politi med straffeloven i hånd gjorde livet vanskelig for homofile menn. Fremdeles ser vi i mange land at myndigheter og hatgrupper bidrar til drap, tortur, overgrep og fengsling av homofile og lesbiske.

Bård mottok Politiets Fellesforbunds Ildsjelspris i 2014 for sin mangeårige innsats i politiet. Videre ble han i år plukket ut til utstillingen «Aktivistene» hvor Iffit Qureshi profilerer 32 ildsjeler som vet hva det betyr å måtte kjempe.

Bård har også vært sentral i etableringen av et felles nettverk for LHBT i arbeidslivet, hvor en rekke virksomheter går sammen for å dele erfaringer og inspirere hverandre til videre arbeid med LHBT-inkludering på arbeidsplassen.

Bård er modig og målrettet med et genuint ønske om å gjøre en forskjell. Han har bygd et stort nettverk innenfor LHBT-miljøet både nasjonalt og internasjonalt. Dette gjør ham til en unik rollemodell og en ekte ildsjel som gjennom sitt virke bidrar til å skape et inkluderende arbeidsmiljø i politiet, men også et inkluderende samfunn hvor alle kan få lov til å være seg selv.

Bård har gjennom 25 år som åpen homofil i politiet satt dype spor av respekt, raushet og inkludering.»

 

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?