Enighet for ansatte i SAS-kabin - streiken avsluttes

Det er enighet mellom de kabinansatte og SAS-ledelsen.  – Det er oppnådd enighet om en lønnsøkning for 2024 på samme nivå som i de andre flyselskapene i Norge, sier Martinus Røkkum, leder for SAS Norge kabinforening i YS-forbundet Parat.

Leder for SAS Norge kabinforening i YS-forbundet Parat, Martinus Røkkum, opplyser tirsdag morgen at det er oppnådd enighet mellom de kabinansatte og SAS-ledelsen. Foto: Trygve Bergsland

Det utgjør totalt en økning på ca 7,5 prosent og skal etterbetales fra 1. mai i år. I tillegg er det enighet om noe redusert arbeidsbelastning.

Røkkum sier de kabinansatte fortsatt har en for lav lønn, men at man aksepterer resultatet:

– Med det utgangspunktet vår arbeidsgiver hadde i dette oppgjøret, der det skulle spares og vi i utgangspunktet måtte gi fra oss rettigheter mot mer lønn, er vi fornøyd med dette oppgjøret.

I tillegg til en reell lønnsøkning er det oppnådd enighet om noen lettelser i arbeidsbelastningen.

– Vi får blant annet flere ekstra helger med fri gjennom året og vi har fått gjennomslag for spisepauser på bakken ved lange arbeidsdager, opplyser Røkkum.

Røkkum gir honnør til medlemmene som har stått på under konflikten. Også all støtte fra andre kabinansatte, og ikke minst forståelsen fra passasjerene har vært viktig, i følge Røkkum.

– Jeg er glad for at våre medlemmer i SAS Norge kabinforening har kommet frem til en løsning med SAS. Kampen for bedre lønn, bedre balanse mellom jobb og fritid og andre arbeidsforhold var helt nødvendig, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

– Det er synd at det måtte streikes for å få gjennomslag. Samtidig var støtten stor blant reisende og publikum til de som tok denne kampen. Det står respekt av den innsatsen de streikende kabinansatte har tatt, både på vegne av seg selv men også sine kollegaer, mener YS-lederen.

Oppgjøret nå skal ut på uravstemning blant medlemmene i SAS Norge kabinforening i Parat.
Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?