Statsministeren svarer YS-forbundet SAFE om kompensasjon for oljepionerene

– I statsbudsjettet skriver Regjeringen at det må til nok en runde for oljepionerene med utredning og svar. De har lidd nok, når kommer svaret? ville SAFEs forbundsleder Raymond vite i et direkte spørsmål til statsminister Jonas Gahr Støre.

 

Foto: Martin Müller.

Rebecca Bjerga

Journalist i SAFE

Under årets YS-konferanse tok statsministeren seg tid til å svare på spørsmål fra de ulike forbundene. Det ga SAFEs forbundsleder Raymond Midtgård muligheten til å spørre om status på den omdiskuterte kompensasjonsordningen for de skadde oljepionerene.

SAFEs yrkeshygieniker Halvor Erikstein har ledet en lang og intens kamp for å synliggjøre de helseskadelige konsekvensene av kjemisk eksponering på oljearbeidere.

Erikstein var med i “Kommisjon for kompensasjon av oljepionerene”, en regjeringsoppnevnt kommisjon som har jobbet for å utvikle en kompensasjonsordning for de med senskader.

SAFEs forbundsleder Raymond Midtgård viste til at kommisjonen har fullført sin utredning allerede i desember 2022, at Stortinget vedtok saken 13. juni i 2023, men at det fortsatt er usikkert når oljepionerene vil få svar fra Regjeringen.

– I statsbudsjettet er det nevnt at oljepionerene må nok en runde for å få utredning og et svar. De har lidd nok, når kommer svaret?

Oljepionerene er en unik gruppe og fortjener nøye vurdering, svarte Støre:

– Vi arbeider nå med å kartlegge mulighetene innenfor det ordinære yrkesskadesystemet. Vi ønsker å sikre at så mange som mulig får dekket sine behov uten at det må opprettes separate ordninger for mange grupper, påpekte Støre.

Det vil ta tid:

– Denne gruppen er spesiell og fortjener sine gode og grundige grunner, men det skal vi komme tilbake til når vi har gjort arbeidet som arbeids- og inkluderingsdepartementet prioriterer. Jeg vet det vil ta tid, men noen ting må ta tid, understrekte statsministeren.

Retten til kompensasjon for de syke oljepionerene er ikke bare en juridisk utfordring, men også en moralsk forpliktelse. Regjeringen må prioritere en løsning som gir disse arbeiderne den rettferdigheten de fortjener, mener SAFE.

Se hva Støre svarer SAFE om kompensasjon for oljepionerene her: Når kommer svaret? – YouTube

 

Rebecca Bjerga

Journalist i SAFE
Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?