YS’ kommentarer til statsbudsjettet

YS-lederen mener Regjeringen ikke tar styring med de store omstillingene landet skal gjennom. – Regjeringen burde benyttet muligheten til å investere og omstille for fremtiden. Det gjør den ikke, sier Erik Kollerud.

YS-leder Erik Kollerud ser mot høyre, og står foran et bygg.
YS-leder Erik Kollerud. Arkivfoto: YS

YS-lederen peker på at Norge skal gjennom både en grønn og en teknologisk omstilling. Da må det investeres i nyskaping. Pengebruken må dreies til mer digitalisering, kompetanse og klima. Arbeidstakerne må ivaretas gjennom å få hevet sin kompetanse og bli tilført nye oppgaver. Fortsatte ostehøvelkutt i kommuner og statlige etater er ikke styring.

Les flere saker om statsbudsjettet:
– Et statsbudsjett uten visjoner
Diskuterte statsbudsjettet i regjeringens kontaktutvalg
Flere kritiske kommentarer fra YS-lederen

– Med Regjeringens forslag til statsbudsjett ligger kommuneøkonomien an til å bli svært stram. Handlingsrommet skyldes i stor grad at Regjeringen forutsetter en effektivisering i kommunene på ½ prosent. Gevinsten av den effektiviseringen burde kommunene beholdt. Isteden tar Regjeringen ut gevinsten selv, og på forhånd, påpeker YS-leder Erik Kollerud.

– Regjeringen viderefører sitt blinde ostehøvelkutt i alle statlige etater for syvende år på rad. Det er nå kuttet så mye at det er fare for at viktige kjerneoppgaver blir forsømt, advarer Kollerud.

– Regjeringen setter av 187 millioner kroner til medfinansiering av digitale prosjekter i statlige etater. Her kunne en fått mye igjen av digitale omstilling ved å bevilge langt mer, og ved å også inkludere kommunene i ordningen, påpeker Kollerud.

– Handlingsregelen tilsier at oljepengene skal brukes til investeringer og vekstfremmende tiltak. Derfor burde Regjeringen ha benyttet muligheten nå til å investere og omstille for fremtiden, sier YS-lederen.

– ABE-kuttet for syvende år på rad er i ferd med å utarme offentlig sektor og gi innbyggerne dårligere tjenester. Nok en gang velger regjeringen å kutte flatt, i stedet for å bruke midlene til digitalisering og investering. Mange av våre tillitsvalgte i staten slår nå alarm, sier Kollerud.

Kommunene får stadig flere oppgaver og står foran store, digitale løft. YS mener overføringene er for små til at kommunene klarer dette. Resultatet blir store forskjeller.

– YS registrerer at Regjeringen er mer optimistiske enn prognosemakere når det gjelder norsk økonomi neste år. Regjeringen tror på 2,5 prosent vekst i BNP. Regjeringen har ikke justert ned sine forventninger siden i vår. Norges Bank og SSB tror ledigheten nå har nådd bunnen, mens regjeringen forventer et fortsatt fall i 2020, sier YS-leder Erik Kollerud.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?