Enighet i finans

Finansforbundet og Finans Norge har blitt enige. Dermed unngås mekling og fare for streik i bank og forsikring fra 6. juni. Resultatet innebærer et generelt tillegg på 2,65 prosent til alle, minimum 18 000 kroner til hver.

Vigdis Mathisen, leder i Finansforbundet. Foto: Sverre Chr. Jarild

Finansforbundets leder Vigdis Mathisen er fornøyd med resultatet.

– Vi har fått gjennomslag for to viktige krav: Høyere andel generelt tillegg som gis til alle og en kombinasjon av kronetillegg og prosenttillegg. Dette vil treffe medlemmer på alle nivå. Rammen for oppgjøret er på 5,2 prosent.

– For oss har det vært viktig å sikre alle et godt sentralt tillegg. Vi har medlemmer på alle lønnsnivå med ulik type kompetanse. Med dette resultatet har vi klart å løfte hele laget – i en tid der prisvekst og renteøkninger rammer bredt, sier hun.

Lokale forhandlinger

Oppgjøret omfatter over 20 000 medlemmer i finans og gjelder fra 1. mai 2023.

Når det nå er enighet om det sentrale tillegget, er det tid for lokale oppgjør i hver enkelt bedrift.

– Næringen leverer rekordresultater, og med dette oppgjøret er det stort rom for bedriftene å gi gode lønnstillegg til mange av våre medlemmer, sier Mathisen.

Brudd 4. mai

Det ble brudd i forhandlingene 4. mai og meldt plassoppsigelse for over 20 000 medlemmer i finans. Partene har i uformelle møter kommet til enighet uten bistand fra Riksmekleren.

– Hele organisasjonen har gjort en formidabel innsats med konfliktberedskap i tilfelle streik. Vi tar med oss erfaringene fra dette arbeidet, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?