Enighet i kommuneoppgjøret: Unngikk streik

Etter en krevende mekling ble YS Kommune og KS enige i lønnsoppgjøret for kommunene og streik er avverget. – YS-medlemmer i kommunene er sikret reallønnsvekst, sier Trond Ellefsen, leder for YS Kommune.

- Vi har fått gjennomslag for en god lønnsvekst i en tøff tid for mange. Det var et viktig krav for YS, sier Trond Ellefsen etter at YS Kommune og KS kom til enighet gjennom mekling. Foto: Gunhild Lervåg/Delta

– Vi har fått gjennomslag for en god lønnsvekst i en tøff tid for mange. Det var et viktig krav for YS. Ansatte med 3-årig høyskole er løftet, og fagarbeidere har fått en akseptabel økning. Vi vil fortsette å jobbe for fagarbeiderne inn i hovedoppgjøret til neste år, sier Ellefsen.

Det var også et mål for YS Kommune at fagarbeidere med 2-årig fagskole skulle få høyere garantilønn.

– Det har vi fått gjennomslag for, og det er viktig for mange, sier Trond Ellefsen.

I mange kommuner er det utfordringer med å rekruttere og beholde fagkompetanse, og behovet for arbeidskraft i kommunene er stort framover.

– Våre grupper er viktige for å sikre gode velferdstilbud i kommunene i dag og framover, understreker Ellefsen.

Slik blir tilleggene

  • Alle er sikret et generelt tillegg på minst 14 500 kroner.
  • Fagarbeiderne får 15 200 kroner i lønnstillegg
  • De med treårig høyskole eller universitetsutdanning får fra15 200 til 18 000 kroner i lønnstillegg.
  • Ledere i kapittel 4 vil få lønnstillegg på 2,8 prosent
  • Fra 1. januar 2026 gis det et lønnstillegg til ufaglærte på 1 200 kr, mens øvrige stillingsgrupper gis et tillegg på 1300 kr.

Ramma for oppgjøret ligger på nivå med frontfaget.

Økning i reallønnen

I en tid med stor usikkerhet, også om prisveksten, er det viktig å sikre en solid reallønnsøkning for våre grupper.

– Vi gikk inn i oppgjøret med krav om lønnsløft for å gi folk mer å rutte med. Det har vi nå klart. Tøffe tider krever lønnsvekst, sier Trond Ellefsen.

Dette er YS Kommune

YS Kommune består av YS-forbundene Delta, Parat, Skolelederforbundet og Yrkestrafikkforbundet.

Medlemmene arbeider i hele spekteret av kommunal og fylkeskommunal forvaltning og tjenesteyting. Størsteparten av medlemmene arbeider med tjenesteyting i direkte møte med brukere og innbyggere, men en god del arbeider med tilrettelegging, ledelse og administrasjon av de tjenestene kommuner og fylkeskommuner tilbyr.

YS Kommune organiserer blant annet disse yrkesgruppene: Renholdere, helsefagarbeidere, ansatte og ledere i barnehager og skoler, vernepleiere, saksbehandlere, kjøkkenpersonell, kulturansatte, aktivitører, ansatte i brann- og redning, ansatte i tannhelsetjenesten og teknisk personell.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?