Forventer godt oppgjør i staten

YS Stat forventer et godt resultat i det kommende tariffoppgjøret, og statsråden forstår hvorfor. Riksmekleren tror det blir en travel vår. Om få uker begynner årets hovedoppgjør, og oppvarmingen startet tirsdag.

YS Stats leder Jens Jahren sammen med digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung. Foto: Øyvind Førland Olsen

Vetle Daler

Journalist i Parat

– Det er en meget krevende økonomisk situasjon for mange, og det vil sannsynligvis ikke bli bedre i 2024. Vi ser også at vi har blitt liggende bak i flere lønnsoppgjør. Derfor vil det være et klart krav fra oss at det er behov for et godt oppgjør. Det er store forventinger om å opprettholde kjøpekraft blant våre medlemmer.

Det sa YS Stats leder Jens Jahren på YS Stats konferanse tirsdag. Årets hovedoppgjør var det sentrale temaet på konferansen, som også hadde sikkerhet og beredskap på agendaen.

Forstår kravet

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung deltok på konferansen i Oslo tirsdag. Tung sier hun forstår kravet.

– Jeg forstår at de forventningene er der, fordi vi er inne i en tid som er veldig krevende for folk, rentene blir stadig høyere og prisene stiger. Når lønningene ikke har tatt de store skrittene etter betyr det at folk har det trangere og at man får store forventninger til oppgjøret. Vi skal gjøre vårt til at oppgjøret skal bli bra, at det skjer innenfor forsvarlige rammer, og med fortsatt små forskjeller i Norge, sier hun.

Beholde kompetanse

Jahren var opptatt av viktigheten av å beholde riktig kompetanse i staten.

– Lønn er et av de virkemidlene staten rår over for å sikre riktig kompetanse. Det handler om å sikre god service, trygghet og sikkerhet for alle i hele Norge. Vi må sørge for å beholde flere av de dyktige ansatte som i dag jobber i staten, og da mener jeg lønn er et godt virkemiddel, og da er det lurt med et godt lønnsoppgjør.

Riksmekleren er klar

På scenen i konferansesalen sto også riksmekler Mats Ruland. Han tror årets oppgjør blir tøft, og at det vil bli nok å gjøre for meklerne utover våren.

– Vi er rigget både for at det blir få saker og at det blir mange saker, men jeg tror det blir mange saker i år, sier han.

Vetle Daler

Journalist i Parat
Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?