YS krever reallønnsvekst

– Pilene peker oppover igjen. Tiden er inne for reallønnsøkning for alle, sier YS-leder Jorunn Berland. I ettermiddag vedtar hovedstyret i YS kravene til vårens hovedoppgjør.

YS-leder Jorunn Berland (t.v.) krever reallønn på vegne av YS-medlemmene, mens finansminister Siv Jensen gjorde rede for de økonomiske utsiktene på YS’ inntektspolitiske konferanse tirsdag. Foto: Tormund Hansen Skinnarmo

– Moderate krav i lønnsoppgjørene de siste årene har vært et viktig bidrag for å snu utviklingen i norsk økonomi. Nå er bunnen passert, ledigheten er lavere og veksten øker. Da er det rom for å øke kjøpekraften for arbeidstakerne, sier YS-leder Jorunn Berland.

I tillegg til kravet om lønnsvekst sto pensjon helt sentralt da hovedstyret i YS vedtok sine krav til årets tariffoppgjør tirsdag ettermiddag.

– AFP-ordningen i privat sektor må reforhandles og videreføres. Vi forventer at regjeringen bidrar til finansieringen, påpeker YS-lederen.

I offentlig sektor forhandles det nå om en endring av offentlig tjenestepensjon.

– YS er opptatt av å sikre pensjonsnivåene for de som har relativt kort tid igjen til pensjonering og å legge grunnlaget for gode pensjonsordninger for unge arbeidstakere i fremtiden. Vår oppgave er å sikre at både de som må gå av tidlig og de som kan jobbe lenge sikres anstendige pensjoner, sier Berland.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?